| WALNOTEN   In 2002 viert de walnoot van de Périgord zijn 
            eerste oogst als noot met het keurmerk Appelation d'Origine Controlée. 
            50 jaar nadat de walnoot in Grenoble al deze kwaliteitsaanduiding 
            heeft grekegen en dat terwijl de Dordognese soort al meer 
            dan twee eeuwen geleden in de Verenigde Staten naam en 
            faam had gemaakt.
  Maar 
        goed, sommige dingen gaan nu eenmaal niet zo snel in de Dordogne. 
        Deze streek kent vier varianten van de Perigordijnse (AOC-)walnoot: 
        de Corne, Marbot, Franquette en de Grandjean. Evenals de kastanje 
        heeft de geschiednis bijgedragen aan een rijke traditie rond deze 
        noot. De Perigordijnse walnoot wordt geoogst in vier regio: Limousin, 
        Aquitaine, Midi-Pyrénées et Poitou-Charentes. De Dordogne 
        kent meer dan 4000 hectare notenbomen..
 Notenroute  Er is een toeristische route uitgezet van Salignac 
        naar Beynac, langs Domme, die de geïnteresseerde in staat stelt 
        om de walnoot in al zijn aspecten te bewonderen. De Grandjean vanaf 
        boompje tot aan wanotenolie en notentaart. Aarzel niet om onderweg 
        in Castelnaud-la-Chapelle het kleine écomusée te bezoeken, 
        gewijd aan de walnoot, de legende rond de vrucht en de lofzang op 
        het hout van de bomen. Vanzelfsprekend is de route het meest interessant 
        in de oogstmaand oktober.  Ook een bezoek aan aan de familie Rauzet, kwekers van notenbomen in Veyrines-de-Domme, niet ver 
        van het kasteel van Joséphine Baker (les 
          Milandes), is de moeite waard.De notenroute maakt één ding duidelijk. Niets van 
        de vrucht gaat verloren. In het voorjaar worden de bladeren gebruikt 
        om een extract te maken voor de notenwijn, groene noten verdwijen 
        in de notenjam, of in de azijn, die groen schil in de 'eau-de-vie 
        en de noten zelf....in alles.
 
  Notenolie, traditioneel...   Eens 
        moet de vallei van de Dordogne bedekt geweest zijn met molens. In 
        Sainte-Nathalène, 9 kilometer noordoost van Sarlat heeft 
        de moulin de la Tour uit de 16e eeuw de tand des tijds weerstaan. 
        De molen dateert uit de tijd dat iedere bewoner meerdere notenbomen 
        had.
  Jean-Pierre Bordier ontvangt hier de bezoekers 
        en laat hen het procede en de werking van de molen zien, die draait 
        op de kracht van een klein stroompje water. De molenaar werkt alleen 
        met de Grandjean, die eerst verbrijzeld worden en daarna verhit 
        op een houtvuurtje gedurende 45 minuten. De bruine massa wordt onder 
        druk gebrakt en zo komt de olie tevoorschijn - oud van kleur. Na 
        een week decanteren is de olie helder en klaar om de salades te 
        besprenkelen. Na het hoogseizoen ontvangt Bordier de boeren uit de omgeving en 
        de amateur-kwekers uit heel Europa met hun oogst om er op ouderwetse 
        wijze olie van te maken....
 en modern  In de l'huilerie d'Aiguevive in Cénac-et-St-Julien 
        staat een ultramodern laboratorium waar Hervé Erard samen 
        met Jacques Louge, directeur van de distillerie du Périgord 
        in Sarlat samenwerken. Hervé Erard is zonder weerspraak de 
        Einstein van de walnoot. Niemand die zoveel van de noot afweet als 
        hij: de walnoot beschouwt hij als een ideaal middel tegen de cholestorol 
        en hart- en vaatziekten dankzij de meervoudige vetzuren in de noot. 
        Rijk aan fosfoor is de walnoot ook goed voor het geheugen.  De notenolie van Aiguevive paart - dankzij het 
        onderzoek van Erard - het beste van de traditie aan de moderne technologie 
        De beide heren hebben inmiddels een eervolle vermelding van de universiteit 
        van Grenoble op zak - en over de walnoot maakt men in Grenoble geen 
        grapjes.  In Aiguevive wordt warme lucht gebruikt om de 
        noot te verwarmen en te ontvochten. Het persen gaat anders en het 
        levert een bijzondere notenolie op met een delicate smaak.  November in Belvès  In de vroege ochtend van iedere woensdag in november 
        kunt u een bezoek brengen aan het prachtige stadje Belvès 
        waar dan de notenmarkt gehouden wordt. De kleine producenten brengen 
        dan hun oogst naar de markthal waar de opkopers hen staan op te 
        wachten. Tien slagen van de klok kondigen het begin van de markt 
        aan.   (iets minder opwindend: de notenmarkt van Sarlat in November)
 Adressen Écomusée de la noix du Périgord24250 Castelnaud-la-Chapelle - 05 53 59 69 63,
 Moulin de la Tour24200 Sainte-Nathalène.05 53 59 22 08,
 internet:http://www.moulindelatour.com
 Huilerie d'Aiguevive24250 Cénac-et-St-Julien. 05 53 28 19 85
   |